Društvo za ustno zgodovino

Društvo za ustno zgodovino združuje posameznike različnih strok in poklicev, ki jih veseli raziskovanje, zbiranje in ohranjanje kulturne dediščine, še posebej nematerialne oziroma nesnovne dediščine domačega kraja in drugje. Mednjo spadajo različni ustni viri, kot so spomini, življenjske zgodbe, ljudsko izročilo, petje in plesi, šege in navade ter tudi različna znanja, vedenja in veščine, ki počasi izginjajo v pozabo. Društvo je leta 2007 izdalo publikacijo Življenjska zgodba Jerasovega Janka iz Zbilj, trenutno pa pripravlja knjigo o zgodovini tovarne Color iz Medvod. Osrednja prireditev, ki jo društvo pripravlja že od leta 2004, je flancanje, izmenjava doma pridelanih sadik. V letu 2018 je društvo v čast 900-letnici prve omembe Smlednika in Hraš na brežini ob Trgu sv. Urha uredilo vaški vrt. Gre za zeliščni, skupnostni in učni vrt, kjer je zasajeno več kot 100 različnih vrst zdravilnih zelišč in dišavnic.

Flancanje

Flancanje, prireditev, ki je namenjena izmenjavi doma pridelanih flanc (sadik), poteka vsako leto drugo soboto v maju na prelepem Trgu sv. Urha v Smledniku.

Izmenjava sadik je prvič potekala v Slovenskem etnografskem muzeju leta 2004, od leta 2005 dalje pa poteka v Smledniku, kjer so bili flančniki tudi doma. Še v obdobju med obema svetovnima vojnama so bile ob Savi, v bregu pod Smlednikom, namreč gredice, ki so jih imenovali »flančniki«. Na teh gredicah so zaradi sončne lege in bližine vode za zalivanje domačini gojili zgodnje sadike domače zelenjave. »Flančnike« je žal že več kot 50 let nazaj ob gradnji HE Medvode zalila Sava, vseeno pa nam s pomočjo ohranjene fotografije (ki si jo lahko ogledate na Trgu sv. Urha) še danes pripovedujejo o načinu življenja naših prednikov, v katerem so imeli dobri medčloveški odnosi in sožitje z naravo pomembno mesto.

Turistično društvo Smlednik

Pri pripravi prireditve, ki praznuje že 15. letnico, že vrsto let sodelujeta Turistično društvo Smlednik in KUD Smlednik. Društva vsako leto poleg same izmenjave sadik pripravijo zanimiv spremljevalni program, kjer se s plesom in pesmijo predstavijo domača društva, na ogled so tudi različne razstave in delavnice domačih obrti. Vsako leto pa predstavijo tudi delček pozabljene ali neodkrite kulturne dediščine Smlednika.

Društvo za ustno zgodovino

KontaktDruštvo za ustno zgodovino

T: 041 568 276
E: burci.andreja@gmail.com
Kontaktna oseba: Andreja B. Čerin (predsednica)