Zvedave punce v letu 2019 / 2020


Zvedave punce v letu

Študijski krožek Zvedave punce je v organizaciji Gorenjskega muzeja  v Smledniku na povabilo KS Smlednik začel delovati spomladi 2015.


Članice, zvečine upokojenke, smo z mentorico mag. Tatjano Dolžan Eržen naredile program dejavnosti, osredotočile smo se na samooskrbo in zdrav način življenja. Članica krožka gospa Eva Fabjančič nas je vodila v svet suhega in mokrega polstenja. Polsteni copati so vsa leta naša stalnica.


Obiskale smo kmetijo Kržič v Kamniku pod Krimom, kjer smo se srečale z ovčjerejo, v naši okolici pa kmetijo Malenšek v Žlebeh, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mleka,  in kmetijo Logar v Lokarjah, ki je znana po pridelavi eko žit.


V leto 2017/18 smo pletle nogavice za sorodnike in prijatelje, sodelovale pa smo tudi z Zavodom za gluhe in naglušne Ljubljana, kjer so v svoji trgovinici Zebra Gre Na Luno prodali nekaj naših nogavic. Pozanimale smo se tudi, kako je bilo s pletenjem v naših krajih nekdaj in poiskale sogovornike, zapisale njihove pripovedi in jih objavile v knjižici.


V letu 2018/19 smo se med drugim seznanile tudi s tiskanjem z naravnimi materiali, precej časa pa smo namenile vezenju. Zanimalo nas je tudi, kdo v naši krajevni skupnosti veze danes in kako je bilo nekdaj. Preberite, kaj smo izvedele.


Vsa leta sodelujemo z Društvom za ustno zgodovino. Na njihovi prireditvi Flancanje se predstavimo z razstavo svojih izdelkov, eno leto pa smo izdelale ograjice iz šibja za oporo zeliščem in drugim rastlinam na pestrem vaškem vrtu.


Rade se družimo, rade ustvarjamo in oboje nam veliko pomeni. Izmenjamo pa še kak nasvet za delo na vrtu, za izvrstno sladico, za samopomoč pri vsakdanjih tegobah.

Mentorica, Anči Pipan

 

 Publikacija: