Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Zgodovina društva

Društveni dom v SmlednikuKulturno in umetniško udejstvovanje je v Smledniku staro skoraj toliko kot sam kraj. V zgodovini so se ljubitelji kulture združevali na različne, večkrat tudi neformalne načine, že več kot sto let pa ima kultura tudi povsem svoj prostor – kulturni dom. V tej dolgi dobi je delovanje društva nekajkrat skoraj že zamrlo, a vedno se je našla nova skupinica predanih vaščanov, ki so z novo energijo poskrbeli, da je društvo živelo in delovalo še naprej. Po vojni so v okviru KUD Jože Rozman pripravili vrsto predstav in prireditev, nato pa je prihod kinematografov v naše kraje za nekaj časa pogasil zanimanje za gledališče.

Ker se je oblika združevanja ljubiteljev kulture in umetnosti večkrat spreminjala, uradno naše društvo obstaja šele od leta 1979, ko je skupina entuziastov po nekajletnem delu – med katerim so na oder postavili tudi enodejanko Mati – na kulturni praznik, 8. februarja, sklicala ustanovni občni zbor, ki se ga je udeležilo več kot 150 vaščanov. V prostorih osnovne šole Simona Jenka so ustanovili Kulturno umetniško društvo Smlednik, ki pod tem imenom deluje še danes.

Navdušenje je bilo veliko in kulturni dogodki so se kar vrstili – a le nekaj let. Nato je spet prišlo do skorajšnjega konca delovanja in ponovnega začetka, o čemer lahko preberemo tudi v knjižici Smlednik: Kako so živeli (Uredniški odbor: Lojze Tršan, Bojan De Reya, Srečo Ciglarič, Meta Globočnik), ki je bila v Smledniku izdana leta 1989: "Gledališka skupina je z uspehom igrala Županovo Micko in kovala velike načrte. Toda režiser je resno zbolel, dva ali trije člani so se poročili, nekaj mladincev je odšlo v vojsko in zmanjkalo je moči. KUD je utonil v nekajletni spanec. To je bilo leta 1982. Šele čez pet let smo dobili nov zagon, novega režiserja in nove člane. Spet je bila dvorana polna mladih, spet so nastajale predstave ... "

In to ostaja naša želja še danes - naj bo dvorana čim bolj polna (tako mladih kot starejših), naj nastajajo nove predstave, novi koncerti in naj bo Kulturno umetniško društvo Smlednik prostor, kjer krajani lahko sprostijo svojo ustvarjalno moč in domišljijo, hkrati pa naj bo to kraj, kjer se tkejo nove medsebojne vezi, s pomočjo katerih znanci postajamo prijatelji.

Zbornik

Ob praznovanju 100-letnice kulturnega doma v Smledniku smo v KUD Smlednik izdali zbornik o gradnji doma in dogajanju v njem. Zbornik z naslovom 11.393 kron in 93 krajcarjev, toliko je namreč stala izgradnja doma, je bil decembra 2011 izdan kot pika na i celoletnemu dogajanju v sklopu praznovanja 100. obletnice kulturnega doma. Poleg opisa same gradnje doma, v zborniku najdete opis dogajanja v domu s celotno zgodovino Kulturno umetniškega društva Smlednik. V publikaciji so prostor dobili tudi poznani prebivalci Smlednika in okolice, predstavljen je premalo poznan skladatelj Vinko Krek, vključenih pa je še mnogo zanimivih in za Smlednik zgodovinsko izjemno pomembnih vsebin.

Izbrane vsebine zbornika si lahko ogledate na povezavi.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?