Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Zgodovina društva

Konec petdesetih let so se tudi v Smledniku in okolici začeli zavedati pomena turizma, čeprav njegovi začetki segajo že v obdobje pred drugo svetovno vojno, ko so k Lazarinijevim v njihovo graščino v Valburgo radi zahajali njihovi prijatelji in znanci. Turistično društvo Smlednik je bilo ustanovljeno 13. septembra 1960 v Kulturnem domu v Smledniku.

Turistično olepševalno društvo Smlednik je imelo že ob ustanovitvi jasno zastavljeno vizijo razvoja turizma v svojem okolju, ki je zajemala 19 točk, med njimi so bile najvažnejše ureditev vozne poti iz Smlednika na Stari grad, izgradnja turistično-gostinskega objekta na Starem gradu, izboljšanje cest in električne napeljave v kraju. V drugih točkah pa so dali poudarek ureditvi jezerske obale, raziskavi zgodovine in običajev, ureditvi podzemeljske poti, ki naj bi bila speljana od Starega gradu do Repenj, organiziranju domačih prireditev, postavitvi spominske plošče partizanom na sedlu pod Starim gradom, širitvi turistične propagande, ureditvi pešpoti itd.
Turistično olepševalno društvo Smlednik je v začetku združevalo turistične zanesenjake iz Smlednika, Zapog, Hraš, Moš, Valburge in Dragočajne, kasneje pa sta se iz matičnega društva odcepili dve novi; leta 1973 Turistično društvo Dragočajna-Moše, ki je prevzelo v upravljanje kamp, leta 1989 pa še Turistično društvo Hraše, ki je svojo dejavnost zastavilo na bogati konjeniški tradiciji. Vmes je bil še poizkus, da bi v Smledniku ob Savi zgradili še en turistični center, vendar pa se ideja navkljub temu, da je bila že zgrajena okrepčevalnica in kupljeni čolni za veslanje po jezeru, ni izpeljala. V letu 2001 je društvo praznovalo enainštirideseto obletnico neprekinjenega delovanja, proslava v oktobru pa je bila združena z otvoritvijo takrat uspešno obnovljene Kalvarije, tudi po zaslugi aktivnega sodelovanja članov društva pri sami obnovi.

Eden izmed vrhuncev v dejavnosti društva je bilo mednarodno tekmovanje v urejenosti in ocvetličenju krajev Entente Florale Evropa, na katerem je Smlednik leta 2007 dosegel zavidljiv rezultat, srebrno priznanje.

Povzeto po:
Med Savo in smledniškim Starim gradom.
TOD Smlednik, oktober 2001

Knjižica Med Savo in Smledniškim gradom Več >>

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?