Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Trg sv. Urha

O zgodovini trga sv. Urha ne boste našli mnogo napisanega, saj obstaja pravnoformalno šele od leta 2007. Želja pa je, da bi v prihodnje trg zaživel v svoji vlogi, kot vaško zbirališče, prostor prijetnega oddiha gostov in prireditveni prostor kulturnih dogodkov. Vsaj za zadnje so v preteklih letih člani Kulturnega društva Smlednik že poskrbeli z uspešno izvedenimi literarnimi večeri na prostem.

Sam trg je sicer prostorsko vpet med župnijsko cerkev sv. Urha, župnišče in kulturni dom. Pod cerkvijo se nahaja kapelica sv. Urha. Po zatrjevanju strokovnjakov izvira iz devetnajstega stoletja, verjetno pa je bilo znamenje na tem mestu že pred tem, vendar v drugačni obliki, kot ga poznamo danes. Kapelica je bila v celoti poslikana s freskami slikarja Leopolda Layerja, ki je poznan kot avtor slike Brezjanske Marije, in njegovih učencev.

Starejši od kapelice pa je nedvomno kip sv. Urha iz baročnega obdobja, ki stoji v osrednjem prostoru kapelice v naravni velikosti. Tako kapelica kot kip sv. Urha sta bila med leti 1997 in 1999 restavrirana in obnovljena v celoti. Na pokopališču za cerkvijo se nahaja kapela družine Lazarini z grobnico in spomenik padlim v prvi svetovni vojni. Nikakor pa ne moremo mimo velike slike smledniške narodne noše na kulturnem domu, ki obiskovalcem priča o kulturni dediščini kraja. Tu je še tabla o flančnikih, krajevni znamenitosti, prav na trgu sv.Urha pa se zgodaj spomladi, navadno v maju, odvija dogodek poimenovan »Flancanje«.

Flančniki   Več >>

Knjižica Kapelica sv. Urha v Smledniku   Več >>


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?