Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Kolesarjenje

Šmarnogorska turca

Zahtevna, a privlačna kolesarska tura okoli Šmarne gore, Smlednika in Vodic s čudovitimi razgledi na okoliško hribovje in planine ter z mnogimi zanimivostmi ob poti. Brez vzpona na Smledniški grad je pot manj zahtevna in priporočljiva tudi za telesno manj pripravljene kolesarje.

Potek poti:
Tacen – Vikrče – Zavrh – Smlednik – Valburga – Zapoge – Dornice – Dobruša – Repnje – Vodice - Bukovica – Utik – Koseze – Šinkov Turn – Selo pri Vodicah – Vojsko – Povodje – Šmartno pod Šmarno goro – Tacen

Vir / več: Gremo s kolesom, Šmarnogorska turca

Aljaževa pot

Manj zahtevna, a zanimiva kolesarska pot, zelo primerna za popoldanski ali celodnevni družinski kolesarski izlet in priporočljiva tudi za telesno manj pripravljene kolesarje.Pot,speljana po manj prometnih cestah, nas popelje od Medvod skozi vasi na robu savskih teras do Šmarne gore, nato skozi gozdove do Smlednika, čez polja do Dragočajne in za zaključek ob Savi in Zbiljskem jezeru nazaj do Medvod. Razgledi čez polja na okoliško hribovje in planine so čudoviti, ob poti pa je tudi veliko priložnosti za postanke v naravi, okrepčila v gostiščih in oglede kulturno-zgodovinskih znamenitosti.Pot si lahko popestrite z nekoliko zahtevnejšim vzponom na Smledniški grad.

Potek poti:
Medvode – Verje - Zg. in Sp. Pirniče – Zavrh – Smlednik – Valburga – Dragočajna – Zbilje – Medvode

Vir / več: Gremo s kolesom, Aljaževa pot

Sava gor Sava dol

Srednje zahtevna kolesarska pot ob reki Savi med Ljubljano in Kranjem. Pot nas vodi večinoma po malo prometnih cestah med polji in gozdovi ter skozi slikovite vasi ob levem bregu Save na poti do Kranja in podobno tudi ob desnem bregu iste reke na poti nazaj proti Ljubljani. Večinoma je speljana po ravnini z nekaj krajšimi položnimi klanci. Na poti bomo lahko uživali v lepem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke na eni strani ter na Julijske Alpe in Polhograjsko hribovje na drugi. Svoj čar daje poti tudi umirjena reka Sava in pisana narava ob reki.Večina poti je ob lepem vremenu ves dan obsijana s soncem, zato bomo v vročih poletnih dneh po tej poti raje kolesarili zjutraj ali zvečer, v hladnejših mesecih pa bomo veseli, ko nas bo popoldansko sonce na poti prijetno ogrelo. Kolesarska pot je večinoma speljana po asfaltiranih cestah. Pot je primerna za dopoldanski ali popoldanski kolesarski izlet, ki pa se s postankom kje ob robu gozda, ob reki ali pa v katerem od mnogih gostišč ob poti brez težav lahko podaljša tudi na večji del dneva.

Potek poti:
Tacen – Vikrče – Smlednik – Dragočajna – Moše – Trboje – Žerjavka – Prebačevo – Hrastje - Kranj – Drulovka – Breg ob Savi – Jama – Praše – Mavčiče – Podreča – Zbilje – Medvode – Medno – Stanežiče – Vižmarje – Tacen

Vir / več: Gremo s kolesom, Sava gor Sava dol

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?