Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Hraški bajer

V zaledju reke Save se v Hrašah pri Smledniku skriva dragoceni biser slovenske narave. Ob kompleksu nekdanjega kmetijskega kombinata Agroemone sta predvsem zaradi izpuščanja gnojničnih voda nastali dve mlaki. V sekundarnem biotopu se je razbohotilo življenje najrazličnejših oblik in vrst. Gre za edinstven habitat, ki se je v spremenjenih razmerah v okolju prelevil v pravo oazo za več deset vrst ptic, dvoživk, žuželk, sesalcev in raznih drugih živalskih vrst, med katerimi je veliko redkih in ogroženih. Po pojavljanju ptičjih vrst je mokrišče v Hrašah pri Smledniku ena od najpomembnejših ornitoloških lokacij v državnem merilu in skupaj z drugimi stalnimi ali občasnimi prebivalci območje z izjemno življenjsko raznolikostjo.

V Hrašah je bila potrjena prva gnezditev črnogrlega ponirka Podiceps nigricollis v Sloveniji. Par labodov grbcev je vzredil tudi do deset mladičev na leto. Po gladini mlak krožijo in se potapljajo razne vrste rac, kot so regeljc, kreheljc, dolgorepka, žličarica, mlakarica in čopasta črnica, črna liska, ponirki, gosi, galebi in morska sraka, po plitvi vodi in blatu bredejo martinci, togotnik, deževnik in kozica, v trstičevju se skrivajo očem slabše vidne vrste, kot so bobnarice, tukalice, sinice in trstnice. Pogostnost pojavljanja obvodnih in močvirskih ptic med selitvijo je na plitvih mlakah v Hrašah enaka ali celo večja kot na drugih znanih ornitoloških lokalitetah. Med gosti so tudi tako redke vrste ptic, kot so lunji, ibisi, gosi, bobnarice, čigre, veliki srakoper in žerjav. Prav v tem mokrišču si opomorejo od dolgotrajne poti ali prezimijo.

Mlake v Hrašah pri Smledniku so po pravilniku, ki ga je sprejel pristojni minister za okolje in prostor, naravna vrednota nacionalnega pomena, celoten predel pa je uvrščen v mrežo zavarovanih območij Natura 2000.
Lokalna skupnost je mokrišče v Hrašah, ki je ornitološko ena najbolj pomembnih v vsej državi, že vzela za svojega. Mokrišče postaja sestavni del šolskih programov bližnjih šol v Valburgi in Smledniku, vanj se zgrinja čedalje več ornitologov, ljubiteljev narave, sprehajalcev, rekreativcev in drugih obiskovalcev. Razvoj dogodkov vodi v smer trajnostnega razvoja. In morda bo že v kratkem dozorelo spoznanje, da se hraško mokrišče nadgradi z blagovno znamko naravnega parka ali rezervata. To bo gotovo na široko odprlo možnost za razvoj slovenskega ekoturizma.

Povzeto po:
Mlake v Hrašah (Tone Trebar),
Zloženka Skrivno življenje Hraškega mokrišča
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?