Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Flančniki

Še v obdobju med obema svetovnima vojnama so bile ob Savi, v bregu pod Smlednikom gredice, ki so jih imenovali »flančniki«. Na teh gredicah so, zaradi sončne lege in bližine vode za zalivanje, domačini gojili zgodnje sadike domače zelenjave.

Podtaknjence so si po potrebi izmenjevali, prostor flančnikov pa je bil verjetno tudi nadvse plodno mesto za izmenjavo različnih informacij. Čeprav je »flančnike« že več kot 50 let nazaj ob gradnji HE Medvode zalila Sava, nam s pomočjo ohranjene fotografije govorijo o načinu življenja naših prednikov, v katerem so imeli dobri medčloveški odnosi in sožitje z naravo pomembno mesto.

Vzgajanje flanc iz semena, izmenjava flanc in gojenje rastlin je imelo za skupnost podoben pomen kot ustno izročilo – od obeh je bilo močno odvisno, v prvem primeru fizično, v drugem pa duhovno preživetje skupnosti.

Flancanje je Društvo za ustno zgodovino prvič organiziralo v Slovenskem etnografskem muzeju ob svoji ustanovitvi leta 2004, od leta 2005 dalje pa poteka v Smledniku, kjer so bili flančniki tudi doma. Flancanje je, kot je že iz besede same moč razbrati, namenjeno izmenjavi flanc med krajani. Seveda pa je prireditev sama več kot to, saj je flancanje namenjeno tudi izmenjavi besed, tkanju vezi in ohranjanju stare ter ustvarjanju nove, žive tradicije. Če je bilo ukvarjanje z vrtom vrsto let za mnoge prijeten hobi, nas trenutne razmere na Zemlji spodbujajo k novim razmišljanjem o vsebini te stare slovenske in občečloveške tradicije.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?