Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Dejavnosti

Gledališče

Gledališki oder je neskončno prostranstvo, je svet, v katerem je dovolj prostora za neskončno veliko idej in možnosti. Po daljšem obdobju, ko je oder v našem kulturnem domu bolj kot ne sameval, smo približno hkrati spontano začeli v dveh skupinicah razmišljati o tem, kako zapolniti to praznino. Brez izkušenih režiserjev in velikih finančnih sredstev smo napravili prve nerodne korake v svet gledališča - najprej z zimzeleno Županovo Micko, kmalu nato še z novejšo komedijo Vinka Möderndorferja Štirje letni časi. Opogumljeni z dobrim odzivom gledalcev smo se kmalu podali v zahtevnejše vode in oder spremenili v srednjeveški grad, na katerem se odvijajo spletke in pletejo tragične usode. Po mnogih urah zavzetega dela je nastala do zdaj naša največja in najzahtevnejša produkcija – predstava Celjski grofje. Kot je za amaterska gledališča v navadi, smo se nato spet lotili lahkotnejše predstave Sumljiva oseba znanega srbskega komediografa Branislava Nušića in kmalu za tem na oder postavili še nekoliko prirejeno in lokalizirano komedijo Toneta Partljiča Slikar na vasi. Sledila je še posebna gledališka izkušnja – Plešasta pevka Eugèna Ionesca.
V naši sredi deluje tudi skupina izjemno marljivih mlajših gledališčnikov, ki skrbimo, da se v kulturnem domu vsako leto zvrsti nekaj tradicionalnih prireditev. Mladinsko gledališko skupino sestavlja pester nabor igralcev različnih starosti od začetka osnovne pa do konca srednje šole, pester pa je tudi izbor dejavnosti, ki se jih z veseljem lotimo: krajše ali daljše igre, pantomima, priprava miklavževanja in prireditve ob materinskem dnevu, sodelovanje na oratoriju in še marsikaj. Iz našega dela velja posebej izpostaviti dve celovečerni igri: Pika Nogavička, s katero smo dolgo navduševali mlado in staro in pa Martin Krpan v verzih.

MePZ sv. Urh

MePZ sv. Urh Smlednik se je rodil v letu 1990, ko so ga mladi iz mladinske veroučne skupine v Smledniku prvič priklicali na svet. Kot mali otrok je skozi otroško dobo počasi dozoreval. Vzgajalo ga je več organistov in zborovodij. Vztrajno, a včasih tudi malo nerodno, je delal svoje prve korake v javnih nastopanjih in v letu 1996 končno dobil tudi stalnega »rejnika«, to je zborovodjo in organista Andreja Žagarja. Pevski zbor je začel redno sodelovati pri nedeljskih svetih mašah v Smledniku, pripravljati koncerte, se umestil pod okrilje KUD Smlednik in se tako udeleževal kulturnih prireditev po vsej občini Medvode. Kmalu se je koncertiranje razširilo tudi v druge dele Slovenije. Tako smo svoje letne koncerte večkrat izvajali tudi v Stari Loki in v Novem mestu. Občasne koncerte smo ponesli tudi v Postojno, Portorož, Ankaran, Koroško Belo, Šenčur, včasih pa smo krenili tudi preko meja, in sicer v Globasnico na Avstrijskem Koroškem in na Hrvaško, v Ivanec. Sodelovali smo z vokalno skupino Gloria, z New Swing Quartetom, z ansamblom Čuki, s pevskim zborom Lubnik in s pevskimi zbori iz občine Medvode ter dekanije Šenčur. Prav tako smo sodelovali pri projektu Janez Jalen širom po Sloveniji. Naš program zajema cerkveno glasbo ter narodne in umetne skladbe, od klasičnih štiriglasnih zborov do bolj ritmičnih zvrsti, domačih in tujih skladateljev. Sedaj, ko smo doživeli polnoletnost in zrelost, polagamo pred vas našo prvo zgoščenko Iz naših ust v božja ušesa, kjer vam želimo predstaviti delček našega rednega cerkvenega programa. Ker pa smo ravno dobro prestopili prag svoje odrasle dobe, saj smo pred kratkim praznovali 20-letnico delovanja, so naši načrti še zelo ambiciozni.

Pritrkovalci

Pritrkavanje je posebna ritmična zvrst prazničnega zvonjenja, pri kateri pritrkovalci s kembljem udarjajo po zvonu in tako z večimi zvonovi ustvarjajo ubrano melodijo. Gre za posebnost slovenske dežele, saj pritrkavanja v taki obliki drugod skoraj ne poznajo in prav zato je še toliko bolj pomembno, da ohranjamo ta del kulturne dediščine.
Izvor pritrkavanja ni povsem pojasnjen, možno je, da izvira še iz časov turških vpadov v naše dežele, saj so takrat »bili plat zvona« in tako opozarjali na nevarnost.
Skupina pritrkovalcev iz župnije Smlednik ima že dolgo tradicijo in kljub temu, da sicer nihče od članov ni glasbenik, smo po svojih veščinah pritrkavanja znani tako v širši domači okolici kot tudi v tujini. Pritrkavamo ob vseh cerkvenih praznikih, ob večjih praznikih pa gremo tudi »dan pritrkavati«, kar pomeni, da začnemo pritrkavati 15 minut preden se zdani. Pritrkavamo tudi ob drugih praznikih, kot je 1. maj, ali za poročno mašo, kadar se kdo od zvonarjev ženi, nekdaj pa smo tudi takrat, ko je kdo od nas odhajal k vojakom.
Zvonarjem in pritrkovalcem ob pogrebu zvonimo ročno, tako da zvonove poganjamo z vlečenjem za vrvi, kar je dobro, da se to znanje ne bi pozabilo, ker se redno zvonjenje zaradi elektrifikacije ne uporablja več. Ročno zvonimo tudi ob dnevu mrtvih.
Pritrkavanje pozna dve vrsti melodij – viž: stoječe in leteče. Pri stoječih vižah vsi zvonovi mirujejo, pri letečih pa veliki zvon zvoni, ostali pa mirujejo in se nanje med udarci velikega zvona pritrkava.
Pri nas viže navado izbiramo tako, da v času, ko je okrog cerkve več ljudi, pritrkavamo stoječe viže, ko pa ljudje odhajajo, pa veliki zvon poženemo, da pritrkavamo leteče melodije, za slovo pa vedno udarimo vižo »Večerni zvon«. Sestavo viž izbiramo po trenutni prisotnosti pritrkovalcev v zvoniku, redno pri vseh priložnostih pa udarimo letečo » v dva okol« in pa našo »Urhovo«, ter stoječo »navadno v sedem« , ali pa »v sedem na štiri«, ob novem letu pa vedno tudi »Radetzky marš«.
Smleški pritrkovalci imamo za sabo že vrsto nastopov, najbolj pa nam bodo ostali v spominu Slovenski božični pozdrav Dunaju ter nastopi v cerkvi Votivkirche, v največji avstrijski božjepotni cerkvi Mariazell, ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II. v ljubljanski stolnici in ob drugem obisku papeža Janeza Pavla II. v Mariboru, kjer smo pritrkavali na prireditvenem prostoru. Veseli nas, da so se tudi mladi opogumili in začeli zahajati v zvonik, tako da imamo že novo mlajšo pritrkovalsko skupino, ki pridno vadi, tako da se bo tradicija pritrkavanja v Smledniku uspešno nadaljevala.

Sekcija 55

Sekcija 55 smo skupina mladih, ki se radi družimo in zdravo zabavamo. Radi bi poizkusili kar največ stvari in v življenju res uživali. Vsako leto se odločimo, da izpeljemo nekaj projektov, ki so v veselje nam, pa tudi drugim. Srečujemo se ponavadi ob petkih in sobotah v mladinski sobi v kulturnem domu. V okviru rednih srečanj pripravljamo različne projekte, kot so družabni popoldnevi, filmski večeri, čistilne akcije, tematski večeri, prenosi športnih tekmovanj, tematski plesi ... Izvajamo tudi projekte delavnic za otroke, med drugim cel sklop delavnic za otroke imenovan Circus Maximus. V letu 2012 smo zasnovali nov projekt zMigaj!, ki omogoča cenovno dostopno rekreacijo mladih v telovadnici OŠ Simona Jenka Smlednik. Pripravili smo marsikatero Velikonočno rajanje, katerega se udeleži presenetljivo veliko otrok in skupaj se res zabavamo. Jeseni se ponavadi odpravimo tudi na motivacijski vikend, kjer se pripravimo na naslednje leto in se še bolje spoznamo. Aktivno pa se vključujemo tudi v druge dejavnosti kulturnega društva. Spremljaj našo Facebook stran, kjer objavljamo vse informacije o naših aktivnostih in projektih.
 Facebook stran Sekcije 55Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?