Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Dejavnosti

Geslo prostovoljcev, ki delujejo v okviru Turističnega društva Smlednik je: »Turizem smo ljudje«. Tega dejstva se v naših krajih zavedajo, zato stremijo k temu, da v delovanje vključuje čim širši krog ljudi. Glavna dejavnost članov društva je sicer usmerjena v skrb za urejenost kompleksa Starega gradu, kjer obnovitvena dela potekajo z večletnimi prekinitvami že petdeset let. Spomladi, ko se narava začne prebujati, je prva skrb društva organizacija čistilne akcije. Pred leti so se v veliki meri vključili tudi v obnovo Kalvarije, ki je bila zaključena leta 2001. Sedaj redno skrbijo za vzdrževanje in urejenost le-te. Društvo redno skrbi tudi za ureditev sprehajalnih poti po hribu in v okolici.

Poleg tega pa je del dejavnosti TD Smlednik tudi priprava tradicionalnih dogodkov, ki združujejo prijetno druženje s športnimi in kulturnimi dejavnostmi. Vsako leto 27. aprila, na dan boja proti okupatorju, se podajo na tradicionalni spominski »Pohod po poteh spominov«, od vznožja Starega gradu, do Skaručne in nazaj na Stari grad. V maju sodelujejo pri izvedbi sedaj že tradicionalnega vaškega dogodka – Flancanja, na trgu Svetega Urha v Smledniku. Aktivno se vključujejo v izvedbo aktivnosti smleških osnovnošolcev v sklopu projekta »Turizmu pomaga lastna glava« in vsakoletno sodelujejo pri izvedbi akcije »Ex tempore« učencev osnovnih šol. Na Starem gradu prirejajo tudi druge prireditve, bodisi za člane, bodisi za širši krog obiskovalcev, pogosto tudi v sodelovanju s KUD Smlednik.

Člani društva, predani prvotni viziji društvenih ustanoviteljev, vseskozi skrbijo za kompleks Starega gradu, kjer obnovitvena dela potekajo z večletnimi prekinitvami že petdeset let. V letu 2010 se je v aktivnosti društva z željo, da bi nekoliko polepšali naše okolje, vključilo veliko število ljudi (članov, pa tudi nečlanov), ki so skupaj opravili kar neverjetnih 1740 ur prostovoljnega dela. Njihovo delo ni le zapisano, ampak je tudi nepoznavalcem opazno.

Še posebej se vložen trud vseh odraža na samem Starem gradu, kjer je bilo v letu 2010 opravljenega veliko dela. Odstranjevanje odkrušenega materiala na jugo-zahodni brežini pod razvalino, ki ga je bilo več sto kubičnih metrov, odkop obstoječega vodovoda in integracija vodovodne trase med obema platojema v živo skalo, najprej ročno mehansko čiščenje in nato še temeljito pranje pečin, obnova zidovja na gradu, očiščenje vseh površin na platoju okrog stolpa, urejanje, odvodnjavanje in izravnava dvorišča na spodnjem platoju, čiščenje podrasti na vzhodni strani razvalin, itd. V grobem spisek aktivnosti, s katerimi so člani društva poskrbeli, da Stari grad danes daje obiskovalcu tisti pravi veličasten vtis, ki mu tudi pristoji.

Turstično društvo Smlednik redno skrbi tudi za ureditev sprehajalnih poti po hribu in okolici. V zadnjem desetletju so preuredili tudi opuščeno barako ob Starem gradu v svoje družabne prostore, ki so jih poimenovali Špelkina vila.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?