Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Cerkve

Župnijska cerkev sv. Urha

V Smledniku že od daleč izstopa ena izmed največjih cerkva v Sloveniji, ki pa je hkrati ena najmlajših. Graditi so jo začeli 1847, končali pa štiri leta kasneje. Zgrajena je na mestu manjše starejše gotske cerkve v takrat modernem neoromanskem slogu. V njej so slike dunajskih slikarjev Tunnerja in Kupperweiserja ter domačega Šubica. Pod cerkvijo je poznobaročno znamenje s kipom sv. Urha in slikami, ki so jih naslikali Layerjevi učenci, na pokopališču pa je kapela družine Lazarini in spomenik padlim v prvi svetovni vojni.
Župnijska cerkev svetega Urha v Smledniku – kot tudi župnija – je bila vedno tesno povezana s tem farnim zavetnikom. Mogoče je ime župnijskega in cerkvenega zavetnika povezano tudi z bližnjim gradom, oziroma smleškimi gospodi, od katerih se je prav prvi znani iz te družine imenoval Udarlik, ali po slovensko Urh. Območje današnjega Smlednika in cerkev je z okolico najprej pripadalo fari v Vodicah.
Vendar je Smlednik imel stalnega duhovnika že leta 1341, in sicer Udarlika, po slovensko Urha iz Kamnika. Samostojna župnija Smlednik je bila ustanovljena leta 1676 in leta 1976 je potekalo veliko praznovanje tristote obletnice. Smledniški župniji je pripadala tudi podružnična župnija v Trbojah, ki je popolno samostojnost dosegla leta 1912. Zadnja sprememba je nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so 1985 ustanovili novo župnijo v Pirničah. Smledniški župniji je ostal osrednji del, kamor spadajo poleg Smlednika še Valburga, Hraše, Moše, Dragočajna in Zbilje.

Cerkev sv. Valburge

Baročna cerkev iz druge polovice osemnajstega stoletja je v neposredni soseščini dvorca Lazarini in je bila zgrajena na mestu starejše cerkve. V njej sta dve kvalitetni sliki Leopolda Layerja o Kristusovem trpljenju in bogato izrezljana prižnica s podobami lljudskih svetnic Barbare, Neže, Agate, Katarine, Polone in Lucije.


Cerkev sv. Jakoba v Hrašah

Baročna cerkev, v kateri se je ohranilo veliko starejših gotskih elementov stoji daleč iz vasi. Po legendi so jo sezidali v vasi, pa tam ni hotela ostati. Prvič se omenja že leta 1118, ko dobi krstno in pogrebno pravico. Tedaj je bila to najbrž preprosta, morda celo lesena cerkvica podobna kapeli, ki je pripadala vodiški fari. Gotska ostanka cerkve sezidane pred letom 1500 so vrata in štiri rozete na stropu, kjer je iz kamna izklesana Mater božja. Baročni oltar iz te cerkve je iz leta 1647, ko je bila cerkev barokizirana. Ladijski prostor je deljen v tri plitve obočne, križno rebraste pole, prezbiterij ima zvezdastvo členjen strop z rebri. Zaznamuje jo daleč vidni, celih 25 metrov visok zvonik, na vrhu katerega je značilen oglejski križ, ki nakazuje na gospostvo oglejskih patriarhov. Cerkev je posvečena sv. Jakobu, godovniku Jakoba Aljaža. Apostol Jakob starejši je ponavadi upodobljen skupaj s školjko, Jakobova školjka pa je tako postala simbol romarjev in popotnikov. Kip sv. Jakoba je postavljen na glavni oltar, ob straneh pa sta kipa sv. Urha in sv. Nikolaja. Svetemu Jakobu je posvečena še ena cerkev v naši občini in sicer cerkev na Katarini nad Ljubljano. Pri cerkvi v Hrašah je tudi četrta kontrolna točka Aljaževe poti od doma do doma. Cerkev sv. nadangela Mihaela v Mošah

Preprosta cerkev stoji na skalni pečini tik nad Savo. Cerkev je bila v preteklosti zelo zapuščena, zato sta se duhovnika, rojaka iz Moš sredi devetnajstega stoletja odločila, da jo bosta na lastne stroške popravila, kupila pa sta tudi vso opremo in sicer v gotskem stilu.


Cerkev sv. Janeza Krstnika v Zbiljah

Cerkev v Zbiljah je edina v župniji Smlednik, ki stoji na desnem bregu Save, zato je bila v preteklosti, ko je bil prehod čez reko nekoliko bolj težaven, večkrat predmet pogovorov o tem, ali je ne bi morda izločili iz Župnije Smlednik. Cerkev sv. Janeza Krstnika so zgradili v letih 1883–1884 na mestu prejšnje, porušene cerkve. Od stare cerkve je ostal ohranjen oltar iz daljnega leta 1665.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?